Team Mevrouw SpijkerDe stichting Mevrouw Spijker heeft ten doel om het zelfvertrouwen, de persoonlijke ontwikkeling en de zelfredzaamheid van vrouwen te vergroten en hun sociaal-economische positie te verbeteren door hen de kennis en het ambacht van het klussen in en om huis bij te brengen.

Vrouwen leren bij mevrouw Spijker een technisch vak:

De praktische winst zit 'm in het eigen maken van kennis en vaardigheden om een palet aan alledaagse klussen in huis aan te kunnen pakken. Maar ook hoe ze anderen kunnen uitnodigen om zelf aan de slag te gaan. Leren hoe deze vakkennis door te geven, zodat ook zij, na ons, daarvan profiteren. Het klussen 'meester worden' geeft - al doende - ook sociale winst: zelfvertrouwen, trots zijn op jezelf, probleemoplossend vermogen, jezelf verliezen in vakwerk waar je blij en voldaan van wordt, vriendschappen aangaan en netwerk ontwikkelen.

We investeren in human capital: de levenservaring van deelnemers zien we net zo goed als vakkennis. Vrouwen leren niet alleen klussen; ze brengen ook hun geschiedenis en persoonlijke wijsheid in. Er is natuurlijk geen diploma voor, maar de kennis-van-het-leven en maatschappelijke ervaringen die de meeste vrouwen hebben is bewonderenswaardig. Die wordt uitgesproken, aangesproken en tot waarde gemaakt. Het is 'verinnerlijkte kennis' die deelnemers inzetten om elkaar vooruit te helpen.

Deze combinatie, het opdoen van technische en sociale deskundigheid, maakt onze onderneming bijzonder. Vrouwen met naar maatschappelijke maatstaven een grote afstand tot de arbeidsmarkt ontwikkelen zich bij ons tot veelzijdig vakvrouw. Zij kunnen daarmee in dienst komen bij Mevrouw Spijker of elders een baan vinden: ze gaan zelf voorzien in het onderhoud van hun bestaan.

Mevrouw Spijker staat voor een praktische, open en toegankelijke manier van leren, blijven leren en kennis doorgeven:

Een veilige omgeving waar deelnemers door learning-on-the-job zichzelf en elkaar ontwikkelen tot deskundig klusvrouw, betrokken professional, dragende partner in de onderneming, ervaren 'samenwerker' en tot een individu met inzicht en geloof in haar eigen mogelijkheden. Ze staat voor eerlijke onderneming waar menselijke waarden als humor, saamhorigheid, trots en zorgzaam met elkaar en de leefomgeving omgaan het uitgangspunt zijn. Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn.

Het loont als je je eigen woning kunt onderhouden. Bewoners krijgen invloed op factoren die woongenot beïnvloeden: wat kapot was is hersteld en functioneert weer, de woning is comfortabel en wordt naar eigen kunnen onderhouden. Dit draagt bij aan verzorgde woningen, nette straten en een mooie stad.

De stad heeft er een waardevolle onderneming bij! Beroepskrachten, zoals bijvoorbeeld de Sociale Wijkteams, kunnen ons inschakelen voor bewoners die hulp nodig hebben bij het scheppen van orde of uitvoeren van klussen in en aan huis. Mevrouw Spijker kan een rol spelen in het bieden van klus- of technische diensten, met een sociale inslag, en zo helpen voorkomen dat bewoners een beroep doen op formele instanties.

Mevrouw Spijker staat midden in de wijken van Arnhem. We voeren met plezier incidenteel klussen uit bij de stadsboerderij, bouwspeelplaats of sportvereniging; of ter gelegenheid van NL Doet of Burendag.

Mevrouw Spijker is een platte organisatie:

Ze bestaat uit een kernteam: 3 vakvrouwen, en dagelijkse leiding voeren, de kluscursussen verzorgen, die werken in de Klussendienst en bij Spijkers & zo. En een team van vrijwilligers op het gebied van kantoor en klussen.

We hebben een Raad van Toezicht bestaande uit drie mensen die hun sporen verdiend hebben binnen hun vakgebied.

Daar omheen staan onze ambassadeurs. Mevrouw Spijker gaat bloeien door een levende verbinding met de stad. Deze leggen we bijvoorbeeld in de relatie met onze ambassadeurs: woningcorporaties, gemeente, organisaties voor vrijwilligersondersteuning, zorg en welzijn; bewonersinitiatieven, uwv, zzp-rs, sociale wijkteams, ondernemers e.a.. Deze partijen kiezen er zelf voor - of op ons verzoek - om ambassadeur te worden en treden op als onze wegbereider en voorloper: ze dragen de onderneming uit als Good Practice.

 

Team mevrouwspijker


Barbara Fijma Algemeen directeur en Meesterklusser
Jolanda Esselink: Meesterklusser en Docente

Jeanette Geurkink - Mevrouw Spijker          Ria Houtman - Mevrouw Spijker
0
0
0
s2sdefault

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden of afmelden

Mevrouw Spijker stuurt alleen een nieuwsbrief als er nieuws te melden is!

Partners

Rijnstad

 Gelrepas

Logo Beeldrijk

 

Logo SE Logo SSB Logo Vlok